Experikant
Kant
Home
Actueel  
Contact
Links  
Exposities   Image
Experimenteren  

Image

Experikant & Het MolenwiekjeImage
'Van Spellewerck tot Experikant'


Van 20 september t/m 26 oktober 2014 organiseerde kantkloskring "Het Molenwiekje" een expositie over de historie van het kantwerk van 's Gravenmoer “Van Spellewerck tot Experikant”.
In dezelfde periode exposeerden Experikant in ‘s Gravenmoer met het thema 'Schrift'. De groep experimenteert vanuit de oude kanttechnieken met eigentijdse materialen en komt zo tot nieuwe toepassingen.

Deelnemers aan deze expositie: Truus Buijs, Nel Butter, Judith Pieters, Gerda Smallenbroek, Mariet Visser en Bets van Zeijl.

Image­
X-me

Image
Vaasje
Truus Buijs

X-me
Met de letter J als grondvorm ben ik gaan schuiven/spelen. Al doende ontstond een voorspelbaar woord, voor mijn gevoel een statisch geheel, maar in spiegelbeeld en nogmaals gekeerd (X) ontstaat een beweging. Omdat papier en tekst een goede combinatie zijn presenteer ik het geheel op een pagina van het Financieel Dagblad dat een roze ondertoon heeft.

VAASJE
Voor VAASJE gebruik ik opnieuw de letter J maar nu alleen de onderste kromming. Mijn streven is een 3D object te maken. Als de grondvorm wordt opgerold ontstaat een vaasvorm. Uitgeklost in een open en dichte techniek, de weefslag, heeft het geheel zoveel stabiliteit dat het vrij in de ruimte kan staan.

Nel Butter

LICHTPUNT

Op een strook van 7 meter heb ik het gedicht 'Braillepunt' met kralen in brailletekens geklost. Het gedicht is van Marianne Poppenk, een blinde vrouw, voor wie braille een LICHTPUNT in haar leven is. De opstelling vormt een soort doolhof. Braille is voor ziende mensen een doolhof. Gewone schrijftaal is voor blinden een doolhof.


BRIEF AAN MIJN VADER

Mijn vader was bijna blind. Hij las brailleboeken. Toen ik 21 was is hij overleden. Omdat hij zo'n groot en belangrijk deel van mijn leven niet heeft kunnen meemaken, heb ik hem nu in braille een brief geschreven om hem te vertellen over mijn leven en hem te zeggen hoezeer ik hem heb gemist. De brief is bevestigd op een foto van mijn vader in zijn jonge jaren.
Image

­
Lichtpunt

Image
Brief aan mijn vader


Image
Goud 


Image
Vierkant handschrift (detail)

Image
Graffiti

Image
HandschiftImage
Schaduwlijn
Judith Pieters

Goud is geïnspireerd door het gedicht van Ida Gerhardt : Verjaarswensen.
De vrienden komen en na de verjaardag blijven de geschenken,
de lege schalen en de herinnering aan hun lachen; met 's avonds van hun zwijgen de dauw.Vierkant handschrift is geïnspireerd door een gedicht van M. Vasalis:
'In de oudste lagen van mijn ziel, waar hij van stenen is gemaakt,
bloeit als een gaaf ontkleurd fossiel de stenen bloem van uw gelaat.'

De tekst van het hele vers is ingepast in de gekozen vormgeving.

Ondanks hun overeenkomst - beide geïnspireerd door een hedendaagse dichteres - zijn de werken heel verschillend en tekenend voor mijn werk. Zowel de vrije kleurrijke kant en het papier, als de grafische werken komen voor in mijn assortiment.

Grafiti heeft iets weg van het gekraste lijnenspel op muren. De nauwkeurige waarnemer ziet er natuurlijke elementen in. De kunst van dit werk is dat het ontstaan is met een beperkt aantal kleuren, van zilver tot zwart als achtergrond, met witte en rode objecten. Alle draden lopen door, soms zelfs tot buiten de kaders.Handschrift is ontstaan uit een gedicht van Ida Gerhardt: ‘Autogram’, met mijn randversiering. Het gedicht maakt duidelijk wat de betekenis is van de handtekening (autogram), n.l. de bevestiging van de eigenheid van de taal van de dichteres. De randversiering is mijn handtekening, mijn eigen vormgeving van vrije kant in kleur.

Voor ‘s Gravenmoer is speciaal “Schaduwlijn” toegevoegd, waarin de specifieke halve slag van ‘s Gravenmoer op een bijzondere wijze is verwerkt. 

Gerda SmallenbroekBinnen het begrip schrift kom ik in aanraking met braille. Een geniaal systeem van zes punten dat alle letters van het alfabet, maar ook cijfers, leestekens en muzieknoten weer geeft. Bij lezen gaat het om het begrijpen van geschreven woorden, zinnen en tekens. Ik geef mijn bewondering voor blinden en slechtzienden weer in een vergrote weergave van de punten uit het braille schrift. Het woord ‘ik’.‘Gelezen en gedaan’ bestaat uit gerolde pijltjes van de bladzijden uit een oud kantklosboek. Ik las het boek en nam de tekst tot me. Ik leerde kantklossen! De strookjes kant rollen uit de bladzijden.


Het werkstuk ‘Initialen’ laat de eerste letters van mijn beide achternamen zien. Twee verschillende namen: twee weliswaar dezelfde letters, maar in contrasterende klostechniek.


Image­
IK


Image
Gelezen en gedaanImage
Initialen
Image
Schrift


Image
Dubbel doorMariet Visser

Brieven

Een van de vijf brieven.
De horizontale lijnen en de tekens tussen de lijnen vormen samen de brief. Voor mij is een fysieke brief een meerwaarde. Ieder moment aanwezig.
Wat je met schrift duidelijk kunt maken als uitspreken niet kan. Als woorden te kort schieten is een brief dichtbij.

Dubbel door

Ingangen boven en onder.
De paarse potloden zichtbaar door de transparante metalen goud kleurige draad. Te gebruiken, ervan te genieten of…………….

Bets van Zeijl


“EX OVO OMNIA”
Vrij vertaald : ALLES HEEFT EEN KERN”
Communicatie kan ook via beeldvormen plaats vinden, b.v. via licht of rook signalen; of met het geluid van morsetekens. Ook kan via gebarentaal voor slechthorenden en brailletekens voor slechtzienden een boodschap over gebracht worden.
In de luchtvaart gebruikt men seinbordjes en in de maritieme wereld seinvlaggen. De vlaggen van deze maritieme figuren brengen bovenstaande uitspraak van William Harvey voor het voetlicht . Aardbol en plaatsing op de evenaar staan voor de alles omvattende kern.“SPIJKERSCHRIFT”
Schrifttekens zijn bedoeld om een boodschap over te brengen. Of dat nu met pen op papier is, of via een toetsenbord, het is een vorm van communiceren. Ons alfabet heeft een lange ontstaansgeschiedenis. Het gaat terug via het Grieks, het Domotische schrift naar Hiërogliefen en de nog oudere Spijkervormige tekens die door de Sumeriërs in het Midden Oosten werden gebruikt om hun koopwaar aan te duiden. In mijn monogram heb ik het heden met het verleden gecombineerd.

Image­
Ex Ovo Omnia

Image
Spijkerschrift 

Terug