Experikant
Kant
Home
Actueel  
Contact
Links  
Exposities   Image
Experimenteren  

Image
Image


Ter gelegenheid van het 34e Klöppelspitzen-Kongress in Emden, Duitsland exposeerde het kunstenaars collectief 'Experikant' in het nabij gelegen KUNSTZENTRUMCOLDAM, Coldamerstrasse 8, Coldam/Leer

-SPITZEN SPIEL-

Expositieperiode was
25-26-27-28 maart en 1-2-3 april 2016
www.kunstzentrumcoldam.com
Image

Image
Op deze pagina vindt u een selectie uit de geëxposeerde
werken met (detail)foto's en achtergrondinformatie.

Deelnemers aan deze expositie waren:
Truus Buijs, Nel Butter, Mimi Libregts, Mirjam Schavemaker,
Rinie Verhaegh, Mariet Visser, Ineke de Vries en Bets van Zeijl.

- o - o - o -
Truus Buijs

Image
'Dageraad', geïnspireerd op een prachtig ochtendgloren boven de Middellandse Zee.

Dageraad of ochtendgloren is de periode van schemering direct voorafgaand aan zonsopkomst. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van licht zonder de aanwezigheid van de zon. Boven de horizon verschijnt al een zilveren stralenkrans, maar het water van de zee heeft nog geen kleurkeuze gemaakt. Met zilverkleurige synthetische draden en een gemêleerde kartoenen draad waarin voor mijn gevoel de kleuren van de Middellandse Zee zichtbaar zijn, heb ik dit fenomeen in een schaalvorm vastgelegd.


Nel ButterImage

IK NEEM MIJN PETJE AF

De inspiratiebron is een fez uit Egypte. Rood met een zwarte kwast. Ik heb in steeds verschillende patronen met zwart en rood 7 verschillende 'petjes' geklost. Op een van de petjes is met rode kralen in braille de tekst van het werk mee geklost.Image

DUBBELOP

Ook hier was een hoofddeksel de inspiratiebron. Daarvan was de binnenkant in rood en zwart, die vooral in de hoeken prachtig patroon vormden. Bovenop de hoed zat borduurwerk in zilver. Ik heb gekozen voor een 'hoek' van de hoed, en heb die in rood, zwart en zilver uitgewerkt in een strakke en een vrije structuur.

Mimi Libregts

ImageHappy Flowers

Voor Happy Flowers ben ik een vormgeving gaan zoeken waarbij de toeschouwer een rol kan spelen en de vorm kan veranderen. Door te blazen tegen het kantwerk gaan de verschillende metalen staven bewegen waardoor het kantwerk van Happy Flowers verandert van plaats en een verrassend effect heeft op het werk en de toeschouwer. Er ontstaat een relatie tussen beweging en rust.


Mirjam Schavemaker

Image
Tegeltableau à la Escher

Als uitgangspunt nam ik een vierkant waarmee M.C. Escher prachtige kabelpatronen heeft ontworpen. Door de voeg van 3 mm. lijkt het op een tegelplateau uit het Alhambra. Het kantwerk is op een ondergrond van handgeschept papier geplaatst. Door wrijving over onregelmatigheid ontstaat een print van de onregelmatigheid. Deze techniek werd, voor het gebruik van de kopieermachine, gebruikt om een kantpatroon over te nemen. Bij de ontwerpwedstrijd ‘Print it! van het TextielMuseum in Tilburg (2014) heeft de vakjury het werk de tweede prijs toegekend. Het ontwerp is, op stofbreedte gemaakt door middel van spiegelen waardoor weer nieuwe lijnen ontstonden, in het TextielMuseum geprint op Satin Deco Katoen.Rinie Verhaegh


Image
‘2Ways’

Het ontwerp is voor een gedeelte ‘geleend’ van een door mij eerder gemaakt werk. Dat wil zeggen de helft en dan omgedraaid tegen elkaar gezet. Door de punten van het kantwerk richting onderkant van het koolstofstaafje te buigen krijgt het werk een bepaalde dimensie. De titel zegt ook iets over het werk: 2Ways, de kant naar twee kanten gebogen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een rode draad gebruikte, met een mooi verrassend effect.

Image
‘Gestrikt’

Afgeleid van een ‘obi’ gedragen door een kind. De originele strik komt uit Japan, mooi groen van kleur, met aan de buitenkant een wit motiefje. Dat motiefje heb ik om gezet in een grondje in kant. Aan buitenrand zit een sierrand in steelsteek. Dit alles wordt samengevat met een satijnen band. Vooral de beweging die in het motief zat sprak mij aan. De gelaagdheid van de kant doet de rest als mede de diverse materialen.


Mariet Visser

Image-Dubbele Peiling-

De natuur, de vogelstand, bevolking groei en ook ons voedsel zijn aan onderzoek onderhevig. Alles wordt en is vastgelegd. Steeds weer, iedere dag zie je in de krant, vakbladen, en bij vele andere toepassingen diagrammen. Deze hebben iedere keer een ander uiterlijk. Deze diagrammen zijn een combinatie van een staaf en lijndiagram.Ineke de Vries


Image
’Avalanche ‘

Een papier-maché bewerkte schaal en daarop gemonteerd als een spiraal het kantwerk. De ringetjes zijn met een eternel vast geklost, als een soort waterval met enkele steken erop vast gemonteerd.

Image
’Round About’

Op een Rotonde in Hoorn staat deze inspiratie bron, maar omgezet tot een andere vorm.
Bets van Zeijl

Image
Zomerzotheid:
Zomer, warmte, water….. plezier. ‘Heksenbollen’ gevangen met waterslangen.
terug