Experikant
Kant
Home
Actueel  
Contact
Links  
Exposities   Image
Experimenteren  

Image

buiten - KANT - binnen


Deelnemers aan deze expositie:
Truus Buijs, Nel Butter, Mimi Libregts, Mirjam Schavemaker,
Rinie Verhaegh, Mariet Visser, Ineke de Vries en Bets van Zeijl
KANTELINK en gast-exposanten: Judith Pieters en Gerda Smallenbroek

Op deze pagina vindt u een selectie uit de geëxposeerde werken met
(detail)foto's en achtergrondinformatie.
De expositie was van 12 mei t/m 30 juni 2016 in de mooie ruimte van DE RING te Epe

De inspiratiebron voor deze expositie is:
Vormen uit de natuur.
De werken hebben ieder een eigen karakter en het is heel mooi om te zien hoeveel mogelijkheden er zijn om dit uit te werken in de transparantie van kant. Ook heel bijzonder is het materiaalgebruik, niet alleen diverse garens, maar ook keramiek, steen, papier en hout.

Tijdens het Textielfestival in Leiden (mei 2015) zijn een aantal van deze werken ook geëxposeerd op de textielroute. Voor Epe hebben de leden van Experikant en KantelinK er nog nieuwe werken aan toegevoegd. Het geheel vormt een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden van eigentijdse kant en de vormgeving daarvan.
Zo blijft een oud ambacht heel actueel.

- o - o - o -
Image


Truus BuijsImageZilverberk II


Image
inspiratiebron

Nel Butter


Image

CANYON (detail)
In dit werk heb ik de steenlagen van Bryce Canyon in Amerika willen weergeven. De stroken kloskant zijn allemaal geklost in een eigen structuur en ze worden afgewisseld door stroken van verschillende papiersoorten. Ze zijn op een ondergrond genaaid.


Mimi Libregts

De inspiratie is hier direct ontstaan doordat ik werk met kant en keramiek. Het zijn twee verschillende materialen: kant is zacht en keramiek is hard. Deze twee technieken bij elkaar brengen vond ik voor me zelf een grote uitdaging. Het nieuwe kantwerk is geklost met papierdraad en er zijn drie  elementen: groot, middel en een kleine vorm. Het thema bomen is in de kleivorm met boomschors als structuur aangegeven. Door de combinatie ontstaat een spannend geheel.


Image

It’s Real


Mirjam Schavemaker


Image

LANDSCHAPSLIJNEN


Wat mij zo fascineert aan het prachtige landschap in Het Groene Hart zijn de weilanden die doorkruist worden door sloten. De weilanden en de sloten vormen één geheel. Hierdoor ontstaat niet alleen een prachtig lijnenspel, het is ook noodzakelijk om het waterpeil in de polder te reguleren. Deze lijnen, in combinatie met de prachtige blauw witte wolkenluchten vormden voor mij de inspiratie voor dit ontwerp.

Rinie VerhaeghDe aanleiding om 'roestige' bladen te maken kwam van een Nederlandse ontwerper. Jerry van Eyck maakte stalen cactussen-bladen, geplaatst in een parkachtige omgeving van de Strip in Las Vegas. Die van mij zijn in herfstachtige kleuren met een skeletachtige structuur in diverse tinten van diverse draden. Zoals de herfst kan zijn, grillig.

Image
'Autum leaves'

Mariet Visser


Image
- Broedkamer -
De – BIJ - geldt als zinnebeeld van nuttige activiteit.

Ineke de Vries

Als er een flinke storm over het land raast, vallen er diverse takken uit de bomen. Dat gaf mij de uitdaging om zelf een (gevallen) Eikentak te maken.
Image
'Eikentak'

Bets van Zeijl


Image
Winterstilte
Dromend
Verstild
Verstijfd
Wachtend
Op dooi…
Op LENTE

In dit werkstuk heb ik de knotwilgen, die je overal in ons landschap kunt zien, weergegeven in een gekloste versie. Vele tinten bruin en groen zijn gebruikt. De kale takken, los van de ondergrond, werpen daar weer hun schaduw op.


terug