Experikant
Kant
Home
Actueel  
Contact
Links  
Exposities   Image
Experimenteren  

Image

Experikant & Textiel Festival 2010


Van 24 maart tot en met 25 april 2010 exposeerde de werkgroep Experikant bij BplusC - Bibliotheek en Centrum voor kunst en cultuur - aan de Nieuwstraat in Leiden.

Deelnemers aan deze expositie:
Agaath Bartels, Truus Buijs, Nel Butter, Judith Pieters, Gerda Smallenbroek, Margreeth van der Velden, Rinie Verhaegh, Mariet Visser en Bets van Zeijl.

Ieder van ons heeft meerdere werkstukken uit zijn oeuvre laten zien.

Image­

Agaath Bartels

Triangle
Uitgaande van 'platte' geometrische motieven naar een object. Het is iedere keer weer een uitdaging.

Truus Buijs 

Schalen
het symbool voor geven en ontvangen
maak een schaal transparant
desnoods zonder bodem
en plaats zo'n schaal in de kom van je handen
zij zal alles dragen wat jij eruit wilt schenken
of erin wilt ontvangen
Image­
Image


­
Image­
Nel Butter  

Music-Life
Een werk met een verhaal. Onze zoon wilde bij zijn afstuderen heel graag als cadeau, een werk van mij dat ik speciaal voor hem zou ontwerpen. Hij heeft 'Muziekwetenschappen en Kunst- Beleid en Management' gestudeerd, dus lag het voor de hand iets met muziek te doen. Bovendien speelde hij al jaren piano.

In 25 vierkanten heb ik van rechtsonder tot linksboven een soort traliegrond geklost, die steeds ijler en lichter wordt. Daarop zijn 20 halfruimtelijke sheets bevestigd, waarop ik muziekschrift uit een van zijn pianoboeken heb geprint. Een rode draad loopt diagonaal in de vouwlijnen mee.

De achterliggende gedachte is, dat ik hoop dat de muziek de rode draad mag blijven in zijn leven. Inmiddels heeft hij in een totaal andere richting zijn werkzaamheden gevonden. Maar de muziek speelt nog steeds, zowel actief als passief, een belangrijke rol in zijn leven. Het werk hangt bij hem thuis boven de piano.
Image­


Judith Pieters

Ik heb een brede belangstelling voor textiel. Na mijn opleiding van klassieke kanten rond 1990 begon ik eigen ontwerpen te maken en me vrijer op te stellen in mijn werk. Ik werk nu nog alleen aan eigen ontwerpen, vaak ruimtelijk en met een veelheid van materialen; alles wat 'draadachtig' is kan worden gebruikt, katoen, linnen, maar ook koper, messing, rubber en staal.
Image­


Image


Image­


Gerda Smallenbroek

Ik zie het als een uitdaging in mijn ontwerpen verschillende structuren te combineren. In dit werkstuk heb ik een gekloste bloem gevangen tussen twee dunne eigenhandig geschepte vellen papier. De vellen zijn voor het koetsen bewust ten opzichte van elkaar enigsinds gedraaid. Op deze manier blijft de structuur van de katoenvezels in het papier goed zichtbaar.


Margreeth van der Velden

'Sieve bag', een tasje waarbij verrassende materialen gebruikt worden, gecombineerd met kant. Het geheel is losjes vormgegeven, voornamelijk in wit, rood en blauw.


Image­


Image


­
Rinie Verhaegh 

'Tener Silla' is uit het Latijn en betekent: Tedere Traan. Ontstaan naar aanleiding van het thema water. Ik haal veel ideeën uit de natuur en architectuur, eigenlijk alles wat je om je heen ziet. Moderne kant leent zich voor veel, je kunt hier je hart, gevoel en emotie in leggen. De kleuren waar ik het meest mee werk zijn zwart, zilver of goud en soms iets heel anders.


Mariet Visser 

Technieken samen brengen
Door technieken samen te brengen geeft het nog meer mogelijkheden dan een techniek alleen. Kant en breiwerk samen en de keuze van materiaal en vormgeving spelen een belangrijke rol in het uiteindelijke resultaat. Dit werk bestaat uit twee lagen. Een gebreid deel van katoenen structuurgaren. Door materiaal keuze van de onderste laag komt het deels boven de tweede laag uit. De tweede en de bovenste laag is kloswerk van linnengarens. Samen geeft het een duvvel Carré.
Image


­
Image­ Bets van Zeijl  

Waterland
Beeld van het ontstaan van land: water - moeras - land.
Een golfslag neemt sediment mee en slaat neer.


Terug