Experikant
Kant
Home
Actueel  
Contact
Links  
Exposities   Image
Experimenteren  

Image

Het oranje project


De Landelijke Organisatie Kant Kunst (LOKK) heeft ons benaderd met de vraag of wij ter gelegenheid van de presentatie van het boek 'HOLLANDSE KANT, met passer en liniaal', een aantal werken wilden maken, die geïnspireerd zouden zijn op de kanten uit die periode.

Zes leden van onze groep zijn de uitdaging aangegaan.
Truus Buijs, Nel Butter, Judith Pieters, Gerda Smallenbroek,
Margreeth van der Velden en Mariet Visser.

Ieder van ons heeft een andere kant uit de periode van begin 1900, waar het boek ook over gaat, als uitgangspunt gekozen en is daar op haar eigen wijze mee aan de slag gegaan. Voor de een stond meteen vast welke kant ze met haar ontwerp op wilde gaan. Voor de ander is er een veel langere weg afgelegd voordat het uiteindelijke ontwerp klaar was.


Truus Buijs heeft gekozen voor een kleed met een Egyptische rand. Het deed haar denken aan de punten van een kroon. Samen met de aanleiding voor deze expositie, het dertig jarig bestaan van de LOKK, een kroonjaar, bracht dat haar op het idee om een kroon te maken. Niet verwonderlijk dus dat het werk KROON-JAAR heet. Image­
Image­ Judith Pieters heeft uit een kleedje van Nel Leeuwerik één motief gekozen en dat vergroot. Zij nam 3 motieven en spiegelde die aan elkaar. Door het gebruik van bijzonder materiaal kreeg het geheel een eigentijdse uitstraling.
De papieren bollen met kant van Gerda Smallenbroek zijn geïnspireerd op het ontwerp 'Maankop' van mevrouw De Jager Meezenbroek. Vooral die maankoppen en de slaapbollen in dat boek spraken haar erg aan. Zij zag ze meteen ruimtelijk. De titel van het werk is: ORANGE HEMISPHERES en betekent Oranje bolvormig. Image­
Image­ 'Vlinderrand', ook van mevrouw De Jager Meezenbroek heeft Margreeth van der Velden doen besluiten om een heleboel vlinders te klossen. Door het geheel op pootjes te zetten krijgt het werk een extra dimensie. Ze lijken te vliegen, vandaar de naam BUTTERFLY.
Margiet Visser heeft een koninklijk uitgangspunt gekozen. De stalen van de rand van het huwelijkscadeau voor Prinses Juliana en Prins Bernhard. Het zijn op elkaar liggende stroken geworden die door een raster steken. De naam van het werk JULBER komt dus van Juliana en Bernhard. Image­
Image­ Nel Butter heeft zich laten inspireren door mevrouw De Jager Meezenbroek. Zij koos het bridge- en theekleed. Vooral de vierkante vormen spraken haar erg aan. Na een aantal ontwerpproeven kwam ze vanzelf op de kimonovorm. Het werk is geklost in haar eigen structuur en gecombineerd met kunststof en karton. De naam DOUBLET betekent dubbel exemplaar en is ook een bridgeterm.

Toen we de ontwerpen met elkaar bespraken, bleek hoe divers de werken zouden worden. Op zich natuurlijk heel erg leuk, maar we wilden als groep toch wel een bepaalde eenheid bereiken. Toen is het idee ontstaan om allemaal in één kleurstelling te gaan werken. Maar... Welke kleur?? Hollandse kanten, ...Holland, hoe vertegenwoordig je Holland?? Natuurlijk met ORANJE!! Eén doel, één gevoel, samen zijn we oranje.

Opname: Ali & Henk Rison

Terug
Stedelijk Museum Zwolle